Kurser
Særlige behandlinger
Behandling af bl.a.
Anbefalinger
Om stress
Når du presses psykisk eller fysisk, reagerer kroppen sundt og naturligt ved at komme i alarmberedskab. Adrenalin udskilles, så kroppen er klar til flugt eller angreb, hvilket var rigtig praktisk i stenalderen, når et menneske mødte en løve.
I vore dage er det i høj grad arbejdet, der udløser stress-reaktionen, og i de fleste moderne ansættelsesforhold er flugt eller angreb ikke hensigtsmæssige reaktioner, mens den øgede blodtilførsel til hjernen måske for nogle kan virke forbedrende på arbejdspræstationen.
Stress igennem kortere perioder er hverken skadeligt, men mere end en til to uger med vedvarende stresstilstand er både fysisk og psykisk skadeligt.
Årsager til stress
Om en given arbejdssituation fører til vedvarende stress er meget afhængigt af din psykiske disposition - altså hvordan du møder situationen.
Sidder du fast i en bilkø, kan du nemt komme til at reagere med irritation og vrede; men du kan også vælge at tænde radioen og være taknemmelig over den ekstra tid du får til at høre noget, du kan lide. Eller du kan meditere.
Desuden skal du selvfølgelig tænke over handlemulighederne på kort og langt sigt. Kan du køre en alternativ vej? Er der vejledning på trafikradioen? Kan du lave nogle vaner om, hvis dette tit sker for dig?
Det er naturligvis et forsimplet eksempel; men det illustrerer alligevel, hvordan måden, du møder omstændighederne på, er afgørende for dit stressniveau.
Du skal også være opmærksom på at stress fra flere sider opsummeres:
- Opgaver hober sig op på arbejdet
- Sygdom hos dig selv eller i familien
- Eftervirkninger af ulykker eller chock
- Problemer i parforholdet
- Usikkerhed i jobbet eller arbejdsløshed
- Problemer med privatøkonomien
Modtræk mod stress
Du kan finde masser af gode råd mod stress på kurser, fra fagforeningen, på nettet, o.s.v. Som illustreret i eksemplet kan stress afhjælpes på tre niveauer:
- Holdning: Mød de stressende situationer med indre ro og overblik. Er problemerne virkelig så vigtige, i det store perspektiv? Hvad er det værste, der kan ske, hvis jeg ikke når det hele, eller er det ok, at noget ikke bliver gjort (af mig)?
- Handling: Gør noget ved situationen. Sig fra overfor chefen. Prioritér og planlæg opgaverne. Dyrk en hobby, der afstresser dig i fritiden. Hold ferie i sammenhængende perioder.
- Helhed: Se på dine vaner og handlemønstre i et større perspektiv. Er der noget, der gør at du bevidst eller ubevidst opsøger det stressende liv? Opsøger du udfordringerne og anerkendelsen? Har du svært ved at sige fra overfor autoriteter? Er du bange for at afvige fra den slagne vej? Udsætter du altid de vigtigste eller sværeste opgaver? Kommer du altid for sent afsted? Bruger du stressen til at undgå at få set på grundlæggende problemer i dit liv?
Sådanne grundlæggende mønstre kan næppe løses uden hjælp udefra - her er venner og familie næppe nok, og du kan ikke "bare" tage dig sammen. Der er brug for professionel psykologisk vejledning.
Mange arbejdsgivere tilbyder kurser i stresshåndtering. Pas dog på - nogle kurser lægger så meget vægt på de ting, du selv kan gøre, at de nærmest kommer til at sige, at det udelukkende er din egen fejl, hvis du er stresset.
Det er selvfølgelig ikke rigtigt. Der er masser af eksempler på arbejdsmiljø, som vil kunne gøre selv den mest afbalancerede person stresset i det lange løb.
Akupunktur, KST og zoneterapi mod stress
Når du først er stresset, kan det være meget svært at komme ud af situationen.
- Dine nærmeste siger nok til dig, at du arbejder for hårdt, eller at du tager problemerne fra arbejdet med dig hjem? For den stressede føles den slags ofte bare som yderligere stress-påvirkninger, som der ikke er overskud til at tage sig af.
- Du fastholdes måske af dybe mønstre, som du ikke selv kan overskue. Reaktionsmønstre som du lærte i barndommen eller den ubevidste "gevinst" ved at være stresset: Du regnes måske som "supermand" på arbejdet, eller du får måske energi af den opmærksomhed og medfølelse, som din stressede situation vækker.
Der skal derfor ofte meget stærk motivation til at kommme ud af stressen. Under behandling med akupunktur, KST og zoneterapi får du lov til at slappe af og lade kroppen falde ned i en afslappet tilstand, som det måske er måneder eller år siden, du sidst har oplevet.
Med akupunktur kan en proces med afstressning "kick-startes". Dette kan opfølges med Kranio-Sakral terapi, der virker beroligende på kroppen og nervesystemmet, og zoneterapi, der bl.a. hjælper dig med at mærke din krop og komme væk fra mylderet af tanker i hovedet.
Det er forskelligt, hvor længe følelsen varer, men det vigtige er at den får den dig til at erindre, hvordan det er at være fri og afspændt. Ja, de første gange kan det være en meget stærk oplevelse og kan udløse et væld af glemte følelser. Du lærer "indefra", hvad det er, du har savnet, og får energi til at søge mod en mindre stresset hverdag.
Dette er et eksempel på en generel erfaring med akupunktur og kropsterapier: At den fysiske påvirkning vekselvirker med evnen til at arbejde med underliggende psykologiske forhold.
Akupunkturen bringer ifølge det kinesiske system kroppens energi (qi) i balance. Har stressen forårsaget fysiske sygdomme, som mavesår, spændinger eller forhøjet blodtryk, kan disse tilstande ofte lindres med akupunktur i samarbejde med din læge. Hvorimod rent medicinsk behandling udelukkende sigter mod symptomerne på stress, vil vi i forbindelse med akupunkturbehandlingen arbejde med forøget bevidsthed om sygdommens grundlæggende årsager og dermed motivere dig til, bevidst eller ubevidst, at arbejde aktivt med disse.